15-ти фестивал на современа уметност АКТО

Со изработка на мурал кој содржи цитатат од „Песната за солидарност“ на Бертол Брехт, денеска во Битола симболично е отворено 15 издание на фестивалот за современа уметност АКТО. Муралот е...

Се чека одлука на Влада за отворање на библиотеките, музеите и галериите

Филхармонијата на први јуни ги достави своите предлози до Министерството за култура за начинот на кој би се организирале концертите со примена на здравствените протоколи и сега ја чека одлуката...

Од 1 октомври Северна Македонија ќе учествува во меѓународни копродукции под поповолни услови од досегашните

Од 1 октомври  нашата земја ќе учествува со мининални 5 % удел во мултилателарните филмски копродукции, а со 10 % во билатерaлните . Ова е резулатат на ратификуваната Европска конвенција...

Националните установи од културата до 1 август ќе испраќаат предлог- програми за следната година

На 71 седница, Владата донесе Уредба со законска сила, за примена на Законот за култура за време на вонредна состојба, со цел, наместо рокот за донесување на нацрт-годишните програми за...

Операта од Барселона одржа концерт со публика од растенија

Операта во Барселона синоќа почна да работи по тримесечниот карантин, со концерт, кој наместо пред публика, беше одржан пред 2292 растенија, во саксии. Концертот се одржа еден ден по официјално...

Почина писателот Миле Неделковски

Вчера, на 85-годишна возраст, почина писателот Миле Неделковски - поет, романсиер, раскажувач, драматург. Роден е на 25 ноември 1935 година во Прилеп. Член на ДПМ од 1963 година. Автор е...

Сашо Димоски нов в.д. директор на Театарот и ЦК во Велес

Драмскиот писател и драматург, Сашо Димоски е назначен за нов в.д. директор на Центарот за култура( и театар) „ Јордан Хаџи Константинов Џинот “, во Велес. Тој доаѓа на местото...

Исмаил Кадаре добитник на наградата Прозарт

  Наградата „Прозарт“, која Интернационалниот литературен фестивал „ПРО-ЗА Балкан“ му ја доделува на истакнат автор, за придонес кон развојот на книжевноста на Балканот, оваа 2020 година му припадна на големиот...

Отворањето на 60 „ Охридско лето“ се планира за 4 август , но сеуште е неизвесно

Јубилејното 60. издание на „Охридско лето“ годинава првпат од основањето на Фестивалот ќе се одржува во термин различен од вообичаениот и согласно условите наметнати од епидемијата на коронавирусот. Според плановите,...

Петтото издание на „ КРИК“ од вечерва онлајн

Оваа година јубилиејното издание на КРИК - фестивал за критичка култура ќе се одвива вон агората, вон неговиот иманентен простор, низ кој активно ги конфронтираме веќе 5 години нашите слични...