ДСПДП: Вклучување на деца во политичка кампања е недозволиво

Државниот совет за превенција на детското претстапништво соопшти денеска дека вклучувањето на лицата под 18 години во било какви активности поврзани со изборната кампања е недозволиво и не е во најдобар интерес овие млади лица, согласно конвенцијата за правата на децата.

Истовремено, државниот совет потсетува дека членот 183 од изборниот законик  предвидува глоба од 8000 евра за радиодифузерот и 30% од одмерената глоба за одговорното лице на радиодифузерот доколку биде објавено изборно пропагандно известување со учество на деца.

 

Објавено на
© 2024 Телевизија Телма. Сите права се задржани.
Текстов не смее да се печати или емитува, во целина или во делови, без договор со Телевизија Телма.

СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ